Een gezond en veilig kantoor met deze tips

Het is je vast niet ontgaan dat de werkplek een grote invloed heeft op je werkprestaties en motivatie. Hoewel thuiswerken voor velen normaal is geworden, geven de meeste mensen toch de voorkeur aan deels thuiswerken en deels op kantoor. De rust en het gemak van thuis gecombineerd met de efficiëntie en gezelligheid op kantoor, een echte win-win. Door de nieuwe manier van werken zullen veel kantoren op een andere manier zijn ingericht. Of wellicht ben je met het team wel verhuisd naar een nieuw pand. Een nieuwe werkomgeving is altijd wennen, maar dient wel op de juiste manier te zijn ingericht. De werkomgeving heeft namelijk grote invloed op de motivatie en prestaties van jou en je collega’s. Benieuwd aan welke eisen een kantoor moet voldoen? Lees dan verder.

 

Een gezonde werkplek

Niet alleen de lichamelijke gezondheid is belangrijk, de mentale gezondheid minstens net zo. Een goed kantoor zorgt voor een sfeer waarbij mensen zich prettig voelen. Niet alleen een ergonomische bureaustoel is hierbij belangrijk, maar het mag ook niet aan kleur en het juiste licht ontbreken. Zet de bureaus in een opstelling waarbij werknemers rustig en zelfstandig kunnen werken, maar toch gemakkelijk kunnen schakelen met collega’s. Een combinatie van vaste plekken en flexplekken is hierbij aan te raden. Daarnaast is het belangrijk dat het kantoor inspiratie biedt voor het werk. Kleed het kantoor aan met posters, schilderijen, quotes of andere items die gerelateerd zijn aan de dagelijkse business.

 

Beweging en klimaat

Het kantoor moet voldoende ruimte bieden voor beweging. De gemiddelde tijd dat iemand geconcentreerd kan werken is korter dan je denkt, het is daarom verstandig om af en toe achter je bureau vandaan te gaan. Zorg er daarom voor dat er genoeg mogelijkheid is om even iets anders te doen, van een rondje lopen tot een potje tafeltennis. Ook de temperatuur heeft grote invloed op de productiviteit. De beste temperatuur is 22 graden, waarbij het in de winter wel iets kouder mag zijn dan in de zomer.

 

Veiligheid

Tot slot is het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt op kantoor. Niemand werkt prettig in een onveilige omgeving, zorg er daarom voor dat het pand goed beveiligd is. Zeker wanneer personeel tot in de avond werkt of het gebouw op een afgelegen terrein staat. Installeer bijvoorbeeld een beveiligingscamera en videodeurbel om te kunnen zien wie er voor de deur staat en welke beweging je in en rondom het pand ziet buiten werktijd. Niet alleen schrikt dit ongenodigde gasten af waardoor inbraken kunnen worden voorkomen, ook levert dit meteen bewijsmateriaal om bepaalde situaties aan te kunnen tonen.

Related Posts